неделя, 26 юли 2009 г.

Най-любими втори песни в албуми

Продължавам темата с моите любими песни и днес ще ви представя моята класация, съставена от втори песни в албуми.

10. Deutsch-Amerikanische Freundschaft - Der Mussolini (албум Alles Ist Gut, 1981)

Немците винаги са се славели с велики групи - Helloween, Accept, Kreator, Grave Digger, Sodom. D. A. F. не са толкова добри, но се надявам Цонко да чуе и за тях, и да ги покани в Каварна, морето, сините вълни. Отивам, ей! Отсега си представям как се нареждам в Билетния център на НДК и казвам: "Един билет за Дойч-Американише Фройндшафт, ако обичате, и без да тичате!". Аз харесвам немски хеви метъл, както ще стане ясно по-долу.



9. Liaisons Dangereuses - Los Niños Del Parque (албум Liaisons Dangereuses, 1981)

Записана през 1981 година, тази песен, създадена заедно с легендарния продуцент Кони Планк (Kraftwerk, Can, Eurythmics), е истински хит, звучащ често във всички клубове в Европа и Америка, вече 28 години след нейното издаване. Ако не сте я чували, трябва да знаете, че България е в Европа само по документи. Все още.



8. The Cure - Pictures of You (албум Disintegration, 1989)

Лятото на 2005 година беше свидетел на нещо почти невероятно - благодарение на рекламната кампания на HP "You + HP" пред НДК се чуваше всяка сутрин песента "Pictures of You" на The Cure. Представяте ли си какво е да минаваш сутрин за работа и да чуваш не Данчо Караджов, не Васко Кръпката, не Графа, а Робърт Смит? Тогава разбрах на кое му викат с удоволствие да ходиш на работа. За щастие, след като свърши рекламната кампания, досадата от ставането сутрин отново се завърна, фотоапарат на HP така и не си купих, НДК отново представлява едно недоразумение на всичко, но приятният спомен си остана завинаги, а песента влезе в Топ 10 на моите най-любими втори парчета на албуми за всички времена (че и след тях).



7. Saint Etienne - Heart Failed (in the Back of a Taxi) (албум Sound of Water, 2000)

Ненадминати. Гледайте видеото на песента и се радвайте на всяка секунда от него.



6. Fad Gadget - Collapsing New People (албум Gag, 1984)

Collapsing New People е първият сингъл от албума Gag, с участието на Einstürzende Neubauten. Заглавието на песента е закачка с името на групата от Берлин (на английски collapsing new buildings). По времето на записа на сингъла (издаден за Mute) Neubauten все още имат неприятен спомен от предишната си звукозаписна компания Some Bizzare, известна с това, че не обича да плаща много-много на изпълнителите си. Поради тази причина на задната страна на обложката, която може да видите тук, се появява надписът Einstürzende Neubauten appear with or without the kind permission of Some Bizzare.



5. Kraftwerk - Radioactivity (албум Radio-Activity, 1975)

Всички обичаме "Kraftwerk", няма какво да пиша много за тях. Само искам да кажа, че "Крафтверк" беше оная немска група, която свири в зала "Фестивална" през 2005 г., като част от феста "Арена Музика". С хедлайнери "Блек Сабат", както беше обявено в пресата.



4. Gang of Four - I Love a Man in a Uniform (албум Songs of the Free, 1982)

Месеци наред надувах всяка сутрин главите на двама приятели (и бивши съквартиранти) с тази песен, как не ме изгониха от квартирата, не знам. Разкошен фънки ритъм, на базата на който Джон Кинг подлага на унищожителна критика рекламните клишета, използвани в рекламите за набиране на военнослужещи.



3. Cabaret Voltaire - I Want You (албум The Covenant, the Sword and the Arm of the Lord, 1985)

Албумът на новозеландската реге група Kora "Kora! Kora! Kora! Cabaret Voltaire Mixes" предизвика огромен интерес тази година, не защото хората са започнали внезапно да слушат реге, изпълнявано от маори (много добро между другото), а защото в неговото заглавие се появи словосъчетанието "Cabaret Voltaire". Албумът представя първото ново творение на The Cabs от почти 15 години. Чуват се сериозни слухове, че ще има нов материал, но за мое съжаление Stephen Mallinder няма да бъде част от групата. Засега.



2. New Order - World (The Price of Love) (албум Republic, 1993)

Свят (Цената на любовта) е третият сингъл от дългосвирещата плоча "Република" на нашумелия английски състав "Нов ред". Джилиан, Питър, Бърнард и Стивън ни извеждат на подиума в дискотеката и ни карат да танцуваме в захлас.

Аз съм само едно Тома Спространов уонаби.



1. Wire - Ahead (албум The Ideal Copy, 1987)

Сигурно цял живот ще чета глупости на некадърни журналисти и слаборазвити музикални фенове как първите три албума на Wire (Pink Flag, Chair Missing и 154) са велики, но албумите им, издадени през 80-те и началото на 90-те, за нищо не стават. И няма спасение от тази конюнктура. За да се убедите колко са заблудени, гледайте видеото на Ahead, че ще се ядосам вече.


Няма коментари:

Публикуване на коментар